Röviden a tájfutó szakosztályról

1987-ben 10-12 fiatal versenyzővel megalakult a kerületünkben akkor már működő MOM SE-ben a tájfutó szakosztály, melynek Borosznoki László (Bobó) lett a vezetője, Deseő László (Dixi papa) pedig az edzője. A MOM gyár megszűnése után egy-két évig önálló klubként működtünk, majd 2000-ben Budapest XII. kerület önkormányzata létrehozta a Hegyvidék SE-t, melynek alapító tagjai közé tartozunk. A jól bejáratott nevünket mindenképpen meg akartuk tartani, így lettünk mi a "MOM" tájfutó szakosztály. Deseő Lászlótól később tanítványai Kopanyecz Attila és Kisvölcsey Ákos vették át az edzői teendőket. Hozzáértésüket dicséri, hogy tájfutásban mindketten elnyerték már az "Év edzője" címet. A szakosztályvezetői feladatokat azóta is Bobó látja el.

Jelenleg mintegy 40-en vagyunk, igyekezetünk elsősorban az utánpótlás-nevelésre irányul. Tagjaink körülbelül fele utánpótláskorú versenyző; a többiek alkotják a kiöregedett utánpótlást. Természetesen mindig szívesen fogadunk a tájfutás iránt érdeklődő gyerekeket. A minőségi képzést tartjuk szem előtt; ennek is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben versenyzőink több mint 50 országos bajnoki aranyérmet nyertek, az országos szakosztályi pontversenyben rendszeresen az első hatban végzünk, és néhány éve már mi vagyunk a legeredményesebb budapesti szakosztály. Zsebeházy István kétszer lett ifjúsági Európa-bajnok, Tas Katalin és Őry Eszter pedig több Európa-bajnoki érmet is begyűjtött. Fiataljaink közül többen tagjai az országos illetve a budapesti válogatottnak; ők rendszeres résztvevői a nagy világversenyeknek: Európa-bajnokságoknak, világbajnokságoknak is.

Finn tájfutókkal kialakult több évtizedes baráti kapcsolataink révén többször volt szerencsénk próbára tenni tudásunkat a tájfutás bölcsőjében Skandináviában. Ezen kívül rendszeresen járunk külföldi versenyekre, elsősorban Csehországba, Szlovéniába, Olaszországba, Svájcba, de sok más országban is bizonyítottak már futóink. A másik kapcsolatunk finnekkel szintén régóta tart: 1994-ben az akkori nagykövet, Perti Torstila alapított egy díjat, melyet azóta is minden évben az éppen hivatalban lévő nagykövet ad át a MOM legjobb utánpótlás-versenyzőjének, egy fogadás keretében.

Éves rendszerességgel rendezzük meg rangsoroló versenyeinket a MOM Kupát és a Hegyvidék Kupát; ezen kívül évente több kisebb versenyt is szervezünk. Részt vettünk több nagy nemzetközi verseny rendezésében is: Európa-bajnokságon, Euromeetingen, Hungária Kupán láttunk el feladatokat. Több budapesti - elsősorban budai - terepről készítettünk térképet.

A jelenlegi eredményes és problémamentes működést nagyban a XII. Kerületi Önkormányzatnak és a Hegyvidék SE-nek köszönhetjük. Mivel költségvetésünk jelentős részét állják, a tagdíjak összegét alacsonyan tudjuk tartani, mégis tudjuk fizetni a legjobbjainknak a versenyeket, az edzéseket, valamint hozzá tudunk járulni az edzőtáborokhoz, élversenyzőinknek pedig a nemzetközi versenyeikhez is tudunk támogatást adni.