Rólunk

Budapest XII. kerületének (Hegyvidék) tájfutó szakosztálya vagyunk, jelenleg mintegy 40-en. Igyekezetünk elsősorban az utánpótlás-nevelésre irányul, tagjaink körülbelül fele utánpótláskorú versenyző; a többiek alkotják a kiöregedett utánpótlást. A minőségi képzést tartjuk szem előtt, de természetesen minden tájfutás iránt érdeklődő gyereket szívesen fogadunk.
Szakosztályunk képes felkészíteni azokat, akik a legmagasabb szinten kívánják űzni ezt a sportot: 2023-ig két junior világbajnokunk van (Gárdonyi Csilla és Czakó Boglárka), valamint nyolc ifjúsági Európa-bajnoki címet is szereztek versenyzőink. Hazai bajnokságokon kis létszámunk ellenére rendszeresen a bajnoki pontverseny élmezőnyében végzünk, eddig több mint 200 bajnoki címet szereztünk. Fiataljaink közül többen tagjai az országos illetve a budapesti válogatottnak; ők rendszeres résztvevői a nagy világversenyeknek: Európa-bajnokságoknak, világbajnokságoknak is.
Tagjaink többségének nincsenek világbajnoki álmai, sokan csak élvezni szeretik ezt a nagyszerű sportágat egy remek közösségben. A tapasztalatok szerint ők is magyar szinten kiemelkedő tájékozódási tudással rendelkeznek, amit idősebb korukban sokszor versenyrendezések során is jól tudnak hasznosítani.

Finn tájfutókkal kialakult több évtizedes baráti kapcsolataink révén többször volt szerencsénk próbára tenni tudásunkat a tájfutás bölcsőjében Skandináviában. Ezen kívül rendszeresen járunk külföldi versenyekre, elsősorban Csehországba, Szlovéniába és a az európai mediterrán országokba, de sok más országban is bizonyítottak már futóink. A másik kapcsolatunk finnekkel szintén régóta tart: 1994-ben az akkori nagykövet, Pertti Torstila alapított egy díjat, melyet azóta is minden évben az éppen hivatalban lévő nagykövet ad át a MOM legjobb utánpótláskorú versenyzőjének, egy fogadás keretében.

Éves rendszerességgel rendezzük meg legfőbb rangsoroló versenyünket a MOM Kupát; ezen kívül évente több kisebb-nagyobb versenyt is szervezünk. 2022-ben elindítottuk a budapesti szerdai versenyeinkre épülő MOM-os Kalandok sorozatot, amely azóta is töretlen sikernek örvend. Részt vettünk több nagy nemzetközi verseny rendezésében is: világ és Európa-bajnokságokon, Euromeetingen és Hungária Kupán is láttunk el feladatokat; képzett versenybíróink rendszeresen kapnak felkéréseket különféle versenyek főrendezőitől.
Több budapesti és Budapest környéki terepről készítettünk térképet, itt elsősorban Kisvölcsey Ákos munkáit érdemes megemlíteni.

A jelenlegi eredményes és problémamentes működést nagyban a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzatának és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-nek köszönhetjük. Mivel költségvetésünk jelentős részét állják, a tagdíjak összegét alacsonyan tudjuk tartani. Sőt, számos esetben hozzá tudunk járulni a rendszeresen edző fiatalok versenyzési költségeihez és élversenyzőink nemzetközi edzőtáboraihoz is.

Scroll to Top